"100. Yaşında İzmir Kadınlar Kongresi"
Kitabı Yayınlandı
Takdim
Elinizdeki kitap, kadim kent İzmir’de 2 Şubat 1923 günü Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın çok sayıda kadınla buluştuğu ve altı saate yakın sürdüğünü kayıtlardan öğrendiğimiz toplantının farklı bir ifade ile Kadınlar Kongresi’nin 100 yıl sonra hatırlanarak yine İzmir’de 2 Şubat 2023’toplanan İktisat ve Kadın Kongresi’nin bir anlamda “kongre zabıtları” dır. Ve çok kıymetlidir.
İktisat ve Kadın Kongresi, iki oturum halinde tasalanmış, planlanmış ve icra edilmiştir. İlk oturum aynı zamanda klasik anlamda bir forumdur. Anadolu coğrafyasında hayata, üretime dair görüşü olan ve sayıları 60’a yaklaşan üretici / girişimci kadın bu forumda yöre ve ülkeye ait gözlem ve tespitlerini seslendirerek / paylaşarak Cumhuriyetin 200. Yılına adeta ışık tutmuşlardır.
Öğleden sonraki ikinci bölümde; İktisat ve Kadın Kongresi’nin neden ve nasıl hazırlandığı,100 yıl önceki Kongre ve Kongreye giden sürecin ağırlık merkezleri ile İktisat ve Kadın; Demokrasi ve İktisat, Ekoloji; İnovasyon, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği panelleri ile yazar Buket Uzuner ve UNDP temsilcisi Mert Fırat’ın kapanış konuşması ile sona ermiştir. Bu bölümde söz alan uzman konuklar görüşlerini daha çok 21. Yüzyıla bir anlamda, Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı ile ilişkilendirerek, toplumun yeni ufuklara doğru açacakları yelkenler için adeta yeni rotalar çizmişlerdir.
İşte bu kitap, çok sayıda uzman kadının ve onlarla kol kola olan erkeklerin Kongrede paylaştıkları görüşlerin bant çözümlerini esas alan yazılı malzemenin Serdar Şahinkaya ve Coşkun Küçüközmen ’in editörlüğü ve Elif Güner Bayındır’ın beceri dolu koordinasyon yeteneğiyle ortaya çıkmış ve 100 yıl sonra tarihe yine kadim kent İzmir’den seslenmekte ve katkıda bulunmaktadır. İzmir ve İzmir’e Kongreye gelen iş insanları, yine kendi kaderine razı olan insan tipi sosyolojisini 100 yıl önce nasıl değiştirdi ise şimdi de yeni değişimler için kapılar açmaktadır.
Gerek Kadın ve İktisat Kongresi’nin 2022 baharında başlayan ve titizlikle sürdürülen tasarım çalışmalarına, gerekse de Kongre’nin gerçekleşmesi sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve paydaşları İZPA (İzmir Planlama Ajansı), İZDOĞA AŞ’ye, kitabın yayınlanması ve okuyuculara ulaştırılması sürecindeki katkılarını esirgemeyen FOLKART’ a katkı verenlere, gelen çok sayıda izleyiciye ve bu kitabın oluşmasında emeği geçen tüm dostlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.
Noktalarken, 1923 Cumhuriyeti ile 100 yıl önce bu topraklar nasıl yeniden yurt yapılmışsa ve yaratma süreci nasıl kadın ve erkek birlikte gerçekleşmişse şimdi de yani Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında da yine geleceğin hurafeler üzerine inşa edilemeyeceğinin bilinci ile kadın ve erkek hayatı eşitçe paylaşacağımızı burada bir kere daha vurguluyoruz.
2 Şubat 1923’te İzmir Kadınlar Kongresi’nde Gazi Mustafa Kemal Paşa ne diyordu?
“Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğünüz her şey kadının eseridir.”
Saygılarımızla…
BASİFED Yönetim Kurulu